https://www.rivadernegi.org.tr/resimekleme/Belge/125202510166852.pdf
RİVA VE ÇEVRESİNİ GÜZELLEŞTİRME VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ANA TÜZÜĞÜ İÇİNDEKİLER
Madde-1 DERNEĞİN ADI
Madde-2 DERNEĞİN MERKEZİ
Madde-3 DERNEĞİN AMACI
Madde-4 DERNEK MALLARININ İDARESİ VE KULLANILMASI
Madde-5 DERNEĞİN FAALİYET KONUSU
Madde-6 KURUCULAR
Madde-7 ÜYELİK, ÜYELİĞE KABUL, FAHRİ ÜYELİK
Madde-8 ÜYELERİN HAKLARI, YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE ÜYELİĞİN SONA ERMESİ
Madde-9 DERNEĞİN ORGANLARI
Madde-10 GENEL KURUL
Madde-11 GENEL KURULA ÇAĞRI
Madde-12 TOPLANTI YERİ
Madde-13 TOPLANTI YETER SAYISI
Madde-14 TOPLANTININ YAPILIŞ USULÜ
Madde-15 TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR
Madde-16 GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde-17 YÖNETİM KURULU TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ
Madde-18 YÖNETİM KURULU GÖREV BÖLÜMÜ, TOPLANTILARI VE KARARLARI
Madde-19 YÖNETİM KURULUNUN YEDEK ÜYELERLE TAMAMLANMASI
Madde-20 YÖNETİM KURULU TOPLANTILARININ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASI
Madde-21 DENETİM KURULU
Madde-22 DERNEĞİN İÇ DENETİMİ
Madde-23 BAŞKA ORGANLARIN KURULMAS
I Madde-24 SEÇİMLER
Madde-25 SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ
Madde-26 DEFTER VE KAYITLAR
Madde-27 GELİR VE GİDER USULÜ
Madde-28 MAL EDİNME
Madde-29 YILLIK AİDAT VE DERNEK GELİRLERİ
Madde-30 DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI
Madde-31 ÖZEL DURUMLARDA GENEL KURUL YETER VE KARAR SAYILARI
Madde-32 DERNEĞİN FESHİ
Madde-33 DERNEK KAYDININ SİLİNMESİ
Madde-34 DERNEKLER YASASI VE MEDENİ YASANIN UYGULANMASI
1 RİVA VE ÇEVRESİNİ GÜZELLEŞTİRME VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ANA TÜZÜĞÜ
MADDE 1: DERNEĞİN ADI Derneğin adı RİVA VE ÇEVRESİNİ GÜZELLEŞTİRME VE DAYANIŞMA DERNEĞİ’dir.
MADDE 2: DERNEĞİN MERKEZİ Derneğin merkezi İstanbul’dadır.
MADDE 3: DERNEĞİN AMACI a) Riva ve çevre insanının kentsel, kültürel ve tarihsel yönden bilinçlendirilip geliştirilmesine yardımcı olmak, bölgenin güzelleşmesi, gelişmesi ve korunması için fayda sağlayacak konularda ve amacının gerçekleşmesi için resmi makamlar ve ilgili kuruluşlarla ilişkiler kurmak ve gerekli destekleri sağlamak, ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm içinde çalışmak ve iş birliği yapmak, faaliyetler düzenlemek.
b) Bölgedeki hak sahiplerinin ve yaşayanların hak ve yetkilerinin korunması için gerekli görülen bütün girişimlerde ve çalışmalarda bulunmak ve araştırmalar yapmak.
c) Bölgeyi geliştirmeye katkıda bulunacak her türlü sportif, kültürel, sağlık ve sosyal etkinliklerin düzenlenmesini ve yayınların çıkarılmasını sağlamak.
d) Bölgeye fayda sağlayacak özel ve tüzel girişimcileri bölgeye çekebilmek için yardımcı ve yol gösterici olmak.
e) Üyelerin arasındaki arkadaşlık, dostluk ve karşılıklı anlayış bağlarını kurmak ve geliştirmek, faaliyetlerini en iyi şekilde yürütebilmek için bölgede çalışan, yaşayan ve bölgeye gönül vermiş kişilerin bu faaliyetlerini tanıtmak ve sonuçta yeterli desteğin geniş ölçüde oluşmasını sağlamak.
f) Bölgeyi geliştirmek üzere, altyapı (yol, su, köprü, elektrik vb.) ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli kurum ve kuruluşlara müracaatların koordinasyonunu sağlamak.
g) Bölgede çevre kirliliği yaratan atık maddelerin sağlık kurallarına uygun arıtılmasının ve deşarjının temini yönünde gerekli girişimlerde bulunmak.
h) Deniz, sahil, dere, orman, doğal hayat ve yeşilin korunması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak için ilgili kuruluşlarla iş birliği yapmak.
i) Bölgenin turizm merkezlerinden olan Riva ve çevresinin, tarihin derinliklerine dayanan yerleşim ve yapı özelliklerinin, tarihsel, sosyal ve kültürel dokunun, sanat varlıklarının ortaya çıkarılmasına, korunmasına ve yurt içinde ve yurt dışında etkin tanıtılmasına çalışmak, bölgenin tüm eserlerinin ve özelliklerinin İstanbul ve dünya insanına sunulması için gerekli tüm girişimleri yapmak, kullanılabilir tüm olanakları en iyi şekilde değerlendirmek ve çalışmak.
j) Bölge işyerlerinde verilen hizmetler ile yapılan ticari alışverişlerde birlikte hareket edilmesini, bölge işverenlerini, bu ve bölge sorunları konularında yazı, bülten, anons ile bilgilendirmek.
k) Dernek amaçlarını gerçekleştirmek için; toplantılar, konferanslar, sempozyumlar, seminerler, eğitim programları, festivaller, geziler, atölye çalışmaları vb. düzenlemek, sergiler açmak ve bu amaçlar doğrultusunda yayın yapmak. Gerektiğinde bölgenin tanıtılması ve geliştirilmesi ile ilgili seyahat acenteleri ve benzeri iktisadi işletmeleri kurmak ve işletmek. Derneğin bu bölümde sayılan faaliyetlerinden elde edilen geliriyle bölgenin tarihi ve kültürel mirasının çağdaş anlamda korunmasına ve tüm insanlığa sunulmasına öncülük etmek.
l) Faaliyetlerini gerçekleştirmek için Dernek Yasasının izin verdiği ölçüde, her türlü taşınır veya taşınmaz mallar satın almak, (irtifak hakları, intifa ve kuru mülkiyet hakları dahil) satmak, kamuya ve ilgili kurumlara gerekli terkleri yapmak, bağışlanan taşınır ve taşınmaz malları (intifa ve kuru mülkiyet bağışları dahil) kabul etmek, kiralamak, kiraya vermek, işletmek, rehin ve ipotek etmek, birbirleriyle tanışarak dernek faaliyetlerine katılmalarını sağlamak.
m) Derneğin daha verimli çalışması amacını gerçekleştirebilmesi için; Dernek üyelerinin bir araya gelmelerine ve ailelerin tanışma, dayanışma, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve gelişmelerine yardımcı olmak, katkıda bulunmak için Dernekler Yasası’na göre gerekli izni alarak dernek lokali açmak ve işletmek, gelir getirici tüm girişimleri değerlendirmek, yurt içi ve yurt dışı kurum, kuruluş ve tesisleri kurmak ve işletmek, bu kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve organizasyonlar yapmak, dernek kuruluş amacına uygun faaliyetlerde bulunmak.
n) Derneğin yapacağı hizmetler iç yönetmeliklerle düzenlenir. Bu yönetmelikler Genel Kurul’un kabulü ile yürürlüğe girer. Yönetmelikler Genel Kurul’un onayından geçene kadar Yönetim Kurulu kararı ile yukarıda (a) ile (n) bendlerinde sayılan amaçların gerçekleştirilmesine çalışmak.
MADDE 4: DERNEK MALLARININ İDARESİ VE KULLANILMASI Derneğin, Madde 3 (m)’de belirtildiği şekilde kazandığı ve kazanacağı menkul ve gayrimenkul malları, seçilmiş Yönetim Kurulu’nca, Dernek Genel Kurul’u tarafından verilecek yetki ile Dernekler Yasası’nın izin verdiği ölçülerde kullanılır, idare edilir ve işletilir. Dernek taşınmazlarının alım, satım ve bağışlanması, ipotek kabul ve kaldırılması benzeri kısıtlamalar Dernek Genel Kurul kararı ile yapılır.
MADDE 5: DERNEĞİN FAALİYET KONUSU Dernek, Madde 3’te belirtilen amaçlarının gerçekleştirilmesi için kurulmuş olup hiçbir suretle siyasetle uğraşamaz, hiçbir siyasi parti, kuruluş ve benzeri topluluklarla ilişkiye giremez ve birlikte faaliyette bulunamaz.
MADDE 6: KURUCULAR
Adı Soyadı Adresi Tabiyeti Mesleği
1 A. Önder KAZAZOĞLU Muallim Naci Cad. No:113-115 Ortaköy / İstanbul T.C. Makine Yüksek Müh.
2 Zafer ERGÜVEN Büyükdere Cad. Yapı Kredi Plaza B Blok Kat.7 Levent / İstanbul T.C. İnşaat Müh.
3 Mehmet TÜMER Oya Sokak Tümer Han No: 1/5 Gayrettepe
4 Nahit ÖZTÜRKCAN / İstanbul Cumhuriyet Cad. Sulh Çıkmazı No:12 Kavacık / İstanbul T.C. Sanayi Müh. Y. Mimar
5 Tuncer HUNCA Hunca Cad. No:12 Bahçeköy, Sarıyer / İstanbul T.C. Kimya Y. Müh.
6 Ali Naci AKMEHMET Lamartin Cad. İdeal Apt. No:13/6 Taksim / İstanbul T.C. Mimar
7 İlker YALÇIN Altı Mermer Cad. Çoruh Pasajı No:8 Kocamustafapaşa / İstanbul T.C. Mali Müşavir
8 Erdal NİZAMOĞLU Kayışdağı Cad. Poroy Apt. No: 79/3 Ziverbey / İstanbul T.C. Harita-Kadastro Müh.
9 M.Selim ÇELİKLİ Kalyon Emlak, Riva Köyü / İstanbul T.C. G.menkul alım satımı
MADDE 7: ÜYELİK, ÜYELİĞE KABUL, FAHRİ ÜYELİK A. Üyelik şartları şunlardır:
a) Fiil ehliyetine sahip bulunmak, b) Onsekiz yaşını bitirmiş olmak, c) Derneğin Madde 3’te belirtilen amaçlarını benimsemek, d) T.C. hudutları dahilinde işyeri veya mülk sahibi olmak, ikamet etmek, e) Derneğin iki asil üyesi tarafından yazılı olarak tavsiye edilmek, f) Kısıtlı ve yüz kızartıcı suçtan mahkûm olmamak, g) Üyelik için yazılı olarak sabıka kaydı ile başvurmak, h) Derneğin tüzüğünü ve kuruluş amacını benimsemiş olmak, i) Riva ve çevresinde yaşayan, yaşayacak olan veya derneğe faydalı hizmetlerde bulunabilecek olan, j) Yukarıda A-fıkrasının (a) ila (i) bendlerindeki nitelikleri taşıyanların başvuruları halinde Dernek Yönetim Kurulu tarafından dernek üyeliğine kabulünde yarar görülenler. k) T.C. vatandaşı olmayanların üyeliğe kabulü için, Türk vatandaşlarında aranan koşullarla birlikte, Türkiye’de ikamet etme hakkını elde etmiş olma koşulu aranır. İkamet hakkı olmayanlar ancak fahri üye olarak kabul edilir. B. Üyeliğe Kabul a) Adaylar, 2 üyenin tavsiye teklifi ve imzasını taşıyan üyelik giriş formunu tam olarak doldururlar. Yönetim Kurulu, üyelik için yapılan başvurular üzerine; en geç otuz 4 (30) gün içinde, Dernekler Yasası ve değişikliklerine, günün koşullarına göre belirleyeceği inceleme ve araştırmayı yapar. Uygun özellikleri taşıyanlar Yönetim Kurulu’nun 2/3’ünün onayı ile üyeliğe kabul edilirler. Derneğe üyelikleri kabul edilenler giriş ve yıllık aidatlarını peşin öderler. b) Başvurunun sonucunu ilgilisine yazılı olarak bildirir. C. Fahri Üyelik Türkiye’de ve İstanbul’da ikamet eden ve yaşayanlara, dernek amaçları doğrultusunda değerli hizmetler veren, çalışan, eserler kazandıran ve katkılarda bulunanlara Dernek Yönetim Kurulunca fahri üyelik verilir. Fahri üyeler dernek şeref defterine kaydedilir ve ünvanları kendilerine yazılı olarak bildirilir; fahri üyelik belgesi verilir. Fahri üyelerin oy hakları yoktur. İstedikleri takdirde aidat ödeyebilirler.
MADDE 8: ÜYELERİN HAKLARI, YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE ÜYELİĞİN SONA ERMESİ A. Üyelerin Hakları a) Hiç kimse derneğe üye olmaya veya dernekte üye olarak kalmaya zorlanamaz. b) Her üye istifa hakkına sahiptir. c) Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. d) Her asil üyenin Genel Kurul’da bir oy hakkı vardır. Oy kullanma hakkı bizzat kullanılır. Bu hak başkasına devredilemez. Tam yetkili de olsa vekil tayin edilemez. e) Genel Kurul’a yıllık aidatını ödeyen üyeler katılabilir; oy kullanabilirler. f) Fahri üyelerin oy hakkı yoktur. B. Üyelerin Yükümlülükleri a) Üyeler, dernek düzenine uymak ve derneğe sadakat göstermekle yükümlüdür. b) Her üye, derneğin amacına uygun davranmak, özellikle amacın gerçekleştirilmesini engelleyici davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür. c) Bütün üyeler, tüzükte belirtilen üye aidatlarını zamanında ödemekle yükümlüdür. d) Dernek üyeliğinden çıkan üye, üyelikte bulunduğu yılın aidatını ödemek zorundadır. e) Dernek üyeleri, derneğin Genel Kurul toplantılarına katılmak zorundadır. C. Üyeliğin Sona Ermesi Üyeliğin sona ermesi şu şekillerde olabilir: a) Üyeliğin Kendiliğinden Sona Ermesi: Üyelik için kanun ve tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenler ile vefat edenlerin üyelikleri kendiliğinden sona erer ve Yönetim Kurulu kararı ile üyelik kayıtları silinir. b) Üyelikten Çıkma: c) Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez. d) Üyelikten Çıkarılma: 1- Dernek tüzüğüne aykırı hareket eden, üyeler arasında birlik ve beraberliği bozan, derneğe zarar veren, dernek aleyhine çalışan, dernekten herhangi bir yetki almadığı 5 halde derneği yükümlülük altına sokan, Genel Kurul’un ve Yönetim Kurulu’nun kararlarına uymayanlar, üyelikten çıkarılır ve Yönetim Kurulu kararı ile kaydı silinir. 2- Ödemekle yükümlü olduğu üyelik aidatını vaat ettiği dönem içinde ödemeyen ve kendisine ödeme ihtarı yapılan ve buna rağmen verilen süre içerisinde borcunu ödemeyen üyeler Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır ve kaydı silinir.
MADDE 9: DERNEĞİN ORGANLARI Derneğin organları; a) Genel Kurul b) Yönetim Kurulu c) Denetim Kurulu’ndan ibarettir.
MADDE 10: GENEL KURUL Genel Kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur. Genel Kurul olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır. a) Olağan Genel Kurul toplantısı, Yönetim Kurulu’nun çağrısı üzerine iki yılda bir Mayıs ayında, Yönetim Kurulu’nca belirlenecek gün, yer ve saatte yapılır. b) Olağanüstü Genel Kurul toplantısı ise; Yönetim veya Denetim Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, Yönetim Kurulu’nun çağrısı ile gerçekleştirilir. Yönetim Kurulu, Genel Kurul’u bir (1) ay içinde toplantıya çağırmazsa, üyelerden birinin başvurusu üzerine Sulh hâkimi, üç üyeyi Genel Kurul’u toplantıya çağırmakla görevlendirir.
MADDE 11: GENEL KURULA ÇAĞRI Yönetim Kurulu, Dernek tüzüğüne göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyeler en az onbeş (15) gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek sureti ile toplantıya çağırılır. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz. Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
MADDE-12: TOPLANTI YERİ Genel Kurul toplantıları Yönetim Kurulu’nca belirlenecek yerde yapılır.
MADDE-13: TOPLANTI YETER SAYISI Genel kurul; oy kullanma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun katılımıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Dernek yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
MADDE-14: TOPLANTININ YAPILIŞ USULÜ Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza atarak toplantı yerine girerler. Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur. Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur. Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel Kurul’da her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Fahri üyeler Genel Kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur. Genel Kurul’da, aksine karar alınmamışsa, oylamalar açık olarak yapılır. Açık oylamada, Genel Kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır. Gizli oylama yapılacak olması durumunda ise, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtlar veya oy pusulaları üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılır ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sonuç belirlenir. Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir. Hükümet komiserinin toplantıya gelmemiş olması, toplantının ertelenmesini gerektirmez.
MADDE-15 TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin, en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
MADDE-16 GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurul tarafından görüşülüp karara bağlanır: a) Dernek organlarının seçilmesi, b) Dernek tüzüğünün değiştirilmesi, c) Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi, Yönetim Kurulu’nun ibra edilmesi, d) Yönetim Kurulu’nca hazırlanan bütçenin aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi, e) Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi, f) Derneğin federasyona katılması veya ayrılması, g) Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması, h) Derneğin feshedilmesi, tasfiyesi, i) Gerekli görülen yerlerde dernek şubelerinin açılmasına karar verilmesi, j) Dernekler Yasası, ilgili mevzuat veya dernek tüzüğü gereği, Genel Kurul tarafından yapılması zorunlu diğer görevlerin yerine getirilmesi.
MADDE-17 YÖNETİM KURULU TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ Yönetim Kurulu onbir (11) asil ve onbir (11) yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu seçimi gizli oyla yapılır. Yönetim Kurulu gönüllülük esasına göre çalışır. Yönetim Kurulu iki yıllığına seçilir. Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir: a) Derneği temsil etmek veya bu hususta Yönetim Kurulu üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek, b) Açılması Genel Kurulca kararlaştırılmış dernek şubelerinin açılmasını sağlamak ve şube kurucularını belirleyerek görevlendirmek, c) Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurul’a sunmak, d) Türk vatandaşı olmayanların dernek üyeliğine kabulü halinde, bunları on gün içinde mahallin en büyük mülki amirine bildirmek, e) Dernek tüzüğünün, Dernekler Yasasının ve ilgili mevzuatın kendisine verdiği görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
MADDE-18 YÖNETİM KURULU GÖREV BÖLÜMÜ, TOPLANTILARI VE KARARLARI Yönetim Kurulu, yapacağı ilk toplantıda görev bölümü yapar. Üyeler arasından Başkan, üç Başkan Yardımcısı, Yazman ve Sayman belirler. Bu altı kişi Yönetim Kurulu’nun yürütme organıdır. Yönetim Kurulu, kararlarını oy çokluğu ile alır. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu ile karar alınır. Başkan: Derneği temsil ve Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık eder. Genel Kurul toplantılarının gündemini düzenler. Bütün evrak ve yazıları, masraf evraklarını, yazman ve saymanla birlikte imzalar. Yıllık hesapları ve bütçeyi Genel Kurul’a sunar. Başkan Yardımcıları: Başkanın olmadığı zamanlarda Yönetim Kuruluna başkanlık eder. Yönetim Kurulu çalışmalarına yardımcı olur. Yönetim Kurulu’nun yetki verdiği konularda derneği temsil eder. Yazman: Yönetim Kurulu kararlarını karar defterine yazar. Yasal olarak tutulması zorunlu defterlerin ve kayıtların zamanında işlenmesini sağlar ve sorumluluğunu üstlenir. Sayman: Dernek hesaplarına bakmak, defterlerin düzenli tutulmasını sağlamak ve kontrolünü yapmak; Yönetim Kuruluna her istendiğinde defter, kayıt, belge ve hesaplarla ilgili ayrıntılı bilgi vermek; dernek para ve evraklarını, değerli belgelerini korumak, saklamak. Yönetim Kurulu en az iki ayda bir toplanır. Başkanın olmadığı hallerde toplantıları Başkan Yardımcısı yönetir. Başkan Yardımcısının da olmadığı hallerde, toplantı başkanını toplantıya katılan Yönetim Kurulu üyeleri kendi aralarından seçerler.
MADDE-19 YÖNETİM KURULUNUN YEDEK ÜYELERLE TAMAMLANMASI Yönetim Kurulu üyelerinden biri veya daha fazlasının istifası veya başka sebeplerle boşalma olması halinde, boşalan üyeliklere yedek üyeler sırasıyla atanır. Bu atama işlemi Yönetim Kurulu tarafından yapılır. Durum yeni üyelere bildirilir. İlk toplantıda duruma göre yeniden görev bölümü yapılır. Yönetim Kurulu üye sayısı; yedek üyelerin de eklenmesine rağmen, üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse Genel Kurul, mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya denetim kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağırılır. Çağrının yapılmaması halinde, dernek üyelerinden birinin başvurusu üzerine mahalli sulh hukuk hâkimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
MADDE-20 YÖNETİM KURULU TOPLANTILARININ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASI Dernek, Yönetim Kurulu toplantılarını elektronik ortamda da yapabilir. Elektronik ortamda yapılacak yönetim kurulu toplantıları Bakanlık Bilgi Teknolojileri Genel Mü dü rlü ğü tarafından uygun görü lü p onaylanan elektronik sistemler ü zerinden yapılabilir. Söz konusu sistemlere işlenecek veriler, 24/3/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun ilgili hü kü mlerine uygun olarak işlenir ve muhafaza edilir. Elektronik ortamda alınacak yönetim kurulu kararları fiziksel ortamda tutulan yönetim kurulu karar defterinden ayrı olarak tarih ve sıra sayısı ile elektronik ortamda saklanır. Kanunda, Tü rk Medeni Kanunu’nda, yönetmelikte ve dernek tüzüğünde yer alan yönetim kurulu toplantılarının fiziki ortamda gerçekleştirilmesine yönelik bü tü n usul ve esaslar elektronik ortamda yapılan toplantılar için de geçerlidir. Elektronik ortamda gerçekleştirilen toplantılara ilişkin her tü rlü bilgi, belge ve kayıt dernek tarafından muhafaza edilir. Elektronik ortamda yapılacak dernek yönetim kurulu toplantılarına katılacak ü yeler sisteme, gü venli elektronik imza veya iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanarak giriş yaparlar. Kullanılacak elektronik sistemlerin, fiziki ortamda yapılan toplantılardaki divan oluşturma, oylama, söz alma, önerge verebilme ve benzeri tü m işlemlerin elektronik ortamda da yapılabilmesini sağlayan tasarım, yedekleme ve mevzuata uygun arşivleme kapasitesine; yetkisiz erişimlere ve saldırılara karşı gerekli ağ ve sistem gü venliğine sahip olması gerekmektedir. Fiziki ortamda gerçekleştirilen toplantıların mevzuata aykırı yapılması durumunda uygulanan yaptırımlar elektronik ortamda yapılan toplantılar için de geçerlidir.
MADDE-21 DENETİM KURULU Denetim Kurulu, üç asil ve üç yedek üyeden az olmamak üzere Genel Kurul tarafından seçilir. Kurul, seçim sonrası ilk toplantısında üyeleri arasından bir Başkan seçer. Boşalan denetim kurulu üyeliklerine Yönetim Kurulu tarafından, yazılı bildirimde bulunulması suretiyle yedek üyeler arasından sıraya göre atama yapılır. Dernek denetimlerine ilişkin denetim raporlarını üç üye de imzalar. Kurul, denetleme görevini Dernekler Yasası ve ilgili mevzuatında, bu tüzükte ve aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre yapar. Denetim aralıkları oniki (12) ayı geçemez. Yaptığı denetleme sonucu 9 düzenlediği raporları Yönetim Kurulu’na ve geçmiş yönetim dönemine ilişkin raporu ile birlikte toplandığında Genel Kurul’a sunar. Denetleme usul ve esasları: Denetim Kurulu: a) Dernek işlem ve hesaplarını, defterlerini, kayıtlarını inceler. b) Bir yönetim döneminin sonunda, geçmiş yönetim dönemine ait inceleme sonuçlarına göre raporunu hazırlar ve Genel Kurul’a sunar. Genel Kurul’da okunan rapor ve denetimleri konusunda istenilen her türlü bilgiyi verir. c) Gerekli gördüğü hallerde Genel Kurul’un toplantıya çağrılmasını ister ve bunu sağlar. d) Yönetim Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde Yönetim Kurulu toplantılarına katılır; Yönetim Kurulu’na dernek işlem ve hesapları hakkında bilgi verir, uyarılarda bulunur, danışmanlık yapar. e) Kurul, oniki (12) ayda bir düzenlediği raporlarda belirtilen hususların Yönetim Kurulu tarafından cevaplanmasını ister. Yönetim Kurulu, kendisine sunulan raporları ilk toplantısında cevaplandırmakla yükümlüdür.
MADDE-22 DERNEĞİN İÇ DENETİMİ Derneğin iç denetimi, Dernekler Yasası ve ilgili mevzuatı ve dernek tüzüğüne göre Denetim Kurulu tarafından gerçekleştirilir.
MADDE-23 BAŞKA ORGANLARIN KURULMASI Dernek başka organlar da kurabilir. Bu organları, Yönetim Kurulu uzmanlık alanına göre danışman kurullar olarak oluşturabilir. Bu organlara, Dernekler Yasası, ilgili mevzuat ve tüzük hükümlerine uygun yetkiler verilebilir. Genel Kurul ve Denetim Kurulu’nun yetki ve sorumlulukları bu kurula devredilemez.
MADDE-24 SEÇİMLER Dernek organlarının Genel Kurul’da seçimi gizli oyla yapılır. Genel Kurul’a katılan üyeler, hangi kurulda çalışmak istiyorlarsa, o organ için adaylıklarını koyarlar. Adayların adları toplantıya katılan tüm üyelerin göreceği bir yere yazılır. Bunlar toplantıyı yönetmek üzere seçilmiş olan Başkanlık Divanı tarafından zapta geçirilir. Seçimleri Başkanlık Divanı yürütür. Gerektiğinde üyelerin yardımı istenir. Genel Kurul seçim sonuçları, Başkanlık Divanı tarafından sözlü olarak açıklanır. Toplantı sona ermeden, dernek organlarına seçilen asil ve yedek üyelere seçim sonuçları bildirilir.
MADDE-25 SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ Genel Kurul Sonuç Bildirimi: Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz (30) gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği EK-3’ te sunulan) “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” ve ekleri yönetim kurulu başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir. Genel Kurul sonuç bildirimine; a) Divan başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalanmış Genel Kurul toplantı tutanağı örneği, 10 b) Tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneği eklenir.
MADDE-26 DEFTER VE KAYITLAR Aşağıda yazılı defterlerin tutulması zorunludur: a) Üye Kayıt Defteri; Derneğe girenlerin kimlikleri, derneğe giriş tarihleri, aylık veya aidatları bu deftere yazılır. b) Karar Defteri; Yönetim Kurulları’nın kararları, tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı Başkan ve üyeler tarafından imzalanır. c) Gelen ve Giden Evrak Defteri; Gelen ve giden evrak tarih ve numarası ile bu deftere kaydolunur. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır. d) Gelir ve Gider Defteri; Dernek namına alınan bütün paraların alındıkları ve harcanan paraların verildikleri yerler, açık ve düzenli olarak bu defterde gösterilir. e) Bütçe, Kesin Hesap ve Bilanço Defteri; Bütçe, kesin hesap ve bilançolar bu deftere işlenir. f) Demirbaş Defteri; Derneğe ait demirbaş eşyalar bu deftere işlenir. Derneğe ait olup yukarıda sayılan defterlerin tümünün noterden tasdikli olması zorunludur. Bu belgelerin saklanma süresi, özel yasalarda belirtilen daha uzun saklama süreleri saklı kalmak koşuluyla beş yıldır. Diğer hususlarda, Dernekler Yasası hükümleri uygulanır.
MADDE-27 GELİR VE GİDER USULÜ Dernek gelirleri alındı belgesi, giderleri ise harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin alınmasında kullanılacak alındı belgesi Maliye Bakanlığı’nca bastırılır. Bu alındı belgeleri biçimi, bastırılması, derneklere verilmesi, kullananların denetlenmesi ve alınacak ücret İçişleri ile Maliye Bakanlığı’nca düzenlenecek yönetmeliklerle belirlenir. Alındı belgesinde, ödeme ve bağışta bulunanın açık kimliği ve imzası bulunur. Maliye Bakanlığı’nın yazılı isteminden itibaren otuz (30) gün içinde alındı belgelerini mahalin en büyük mülki amirliğine onaylatarak bağış ve aidat kabul edilir. Mahalin en büyük mülki amirliği bu alındı belgelerini, liste halinde bir tutanağa bağlayarak onaylar. Maliye Bakanlığı’nca resmi alındı belgesi sağlandıktan sonra özel alındı belgeleri kullanılamaz. Bağış ve aidat toplayacak kişi veya kişileri Dernek Yönetim Kurulu bir kararla belirler. Bu karar o yerin en büyük mülki amirine bildirilir ve tescil ettirilir.
MADDE-28 MAL EDİNME Dernek, ikametgahı ile amaç ve faaliyetleri için gerekli olandan başka taşınmaz mala sahip olamaz. Dernek tarafından satın alınan, bağış veya vasiyet yoluyla kazanılan malların dernek adına tapuya tescilinden itibaren bir (1) ay içinde İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesi zorunludur. Diğer hususlarda, Dernekler Yasası ilgili madde hükümleri uygulanır. Derneğin bu bölümde sayılan faaliyetlerinden elde edilen gelirleri derneğin amaçlarının gerçekleştirilmesinde kullanılır.
MADDE-29 YILLIK AİDAT VE DERNEK GELİRLERİ a) Genel Kurul, her yönetim dönemi için alınacak yıllık aidat miktarını yeniden belirler ve belirlediği miktar, sonraki Genel Kurul kararına kadar devam eder. Genel Kurul, bir yönetim döneminin her yılı için ayrı ayrı aidat miktarı da belirleyebilir. b) Genel Kurul’da karara bağlanması koşuluyla, yeni üyelerden yıllık aidat dışında, üyeliğe kabulleri halinde belirlenecek miktarda ve Dernek alındısı karşılığı derneğe bağışta bulunmaları istenebilir. Diğer hususlarda, Dernekler Yasası hükümleri uygulanır.
MADDE-30 DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI Dernek gelirleri aşağıdaki kalemlerden oluşur: a) Üye aidatları, b) Dernekçe yapılan yayınlar, düzenlenen fuar, sergi, seyahat, tanıtım, konferans ve benzeri organizasyonlar, piyango, balo, kokteyl, çeşitli eğlenceler, tiyatro, yarışmalar, yayınlar ve benzeri etkinliklerden elde edilen gelirler, c) Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler, d) Dernek yasası ve ilgili mevzuata uygun olmak koşuluyla toplanacak, kabul edilecek her nevi bağış ve yardımlar. Dernek dış ülkelerden gelecek yardımları alabilmek için önce İçişleri Bakanlığı’nın yazılı iznini almakla yükümlüdür. Dernek siyasi parti ve tüm siyasi kurum ve kuruluşlarından, işçi ve işveren sendikalarından ve benzeri mesleki kurum ve kuruluşlardan her ne sebeple olursa olsun maddi yardım kabul edemez. Bu kuruluşlara hiçbir suretle yardımda bulunamaz
MADDE 31- ÖZEL DURUMLARDA GENEL KURUL YETER VE KARAR SAYILARI a) Genel Kurul tüzük değişikliği yapabilir. Tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurulda oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. İlk toplantıda çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür. b) Genel kurul derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurulda oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. İlk toplantıda çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür.
MADDE-32 DERNEĞİN FESHİ Derneğin feshi, karar tarihinden itibaren en geç beş (5) gün içinde mahallin en büyük mülki amirine yazılı olarak bildirilir. Fesih ve tasfiye sonucu, dernek bütün para, mal ve hakları Mehmetçik Vakfı’na intikal eder. 12 Derneğin kapatılması için dava açıldıktan sonra, Dernek Genel Kurulu tarafından verilen fesih kararı, Dernek hakkında açılmış bulunan davanın yürümesine ve kapatma kararı verilmesi halinde doğacak olan hukuki sonuçlara engel teşkil etmez. Diğer hususlarda, Dernekler Yasası ilgili madde hükümleri uygulanır.
MADDE 33-DERNEK KAYDININ SİLİNMESİ Feshine karar verilen derneğin, tüzüğü gereği para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemleri tamamlanır. Dernekler kütüğündeki dernek kaydı mahallin en büyük mülki amiri tarafından verilen onayla silinir. Kapatılması için dernek hakkında soruşturma veya dava açılırsa, fesih ve buna bağlı olarak dernek mallarının devrine dair bir karar alınmış veya tüzük gereği devri gerekiyorsa, soruşturma ve dava sonucuna kadar devir işlemi yapılamaz.
MADDE 34- DERNEKLER YASASI VE MEDENİ YASANIN UYGULANMASI Dernek Tüzüğü’nde hüküm eksikliği bulunan durumlarda; yürürlükteki Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanunu ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.